„Zidul de gheață” care înconjoară centrala nucleară de la Fukushima s-a topit parțial
26/11/2021 11:39 in STIRI

Un „zid de gheață” amplasat în pământ pentru a opri infiltrarea pânzei freatice în centrala nucleară de la Fukushima s-a topit parțial, scrie Reuters. Compania care administrează centrala va începe lucrări de consolidare a zidului.

Tepco, compania care administrează centrala de la Fukushima, intenționează să consolideze zidul în decembrie și ia în calcul și alte măsuri.

„Zidul de gheață” a fost construit pentru a preveni pătrunderea apei din pânza freatică în centrala nucleară de la Fukushima, ceea ce a dus la apariția unor mari cantități de apă contaminată, care a fost stocată de Tepco în rezervoare.

Japonia plănuiește să să elibereze mai mult de un milion de tone de apă în mare, după ce o tratează. Apa conține tritiu, un izotop radioactiv al hidrogenului, element care nu poate fi eliminat.

Potrivit informațiilor de pe site-ul companiei Tepco, „zidul de gheață” nu este un bloc de gheață propriu-zis. Compania a apelat la o tehnică specială de a îngheța pământul în adâncime, formând astfel o barieră împrejurul centralei de la Fukushima, care nu poate fi penetrată de apa din pânza freatică. 

„Zidul” care înconjoară centrala are o lungime de 1.500 de metri, iar volumul de pământ înghețat este 70.000 de metri cubi.

Sursa:Digi24

 

COMMENTS