Despre voluntariat: discuții și fapte la Școala Gimnazială Nr. 11 Botoșani în Săptămâna Educației Globale
27/11/2021 01:59 in STIRI

„Așa se produce schimbarea. Un gest. O persoană. O clipă pe rând.” a fost ideea în jurul căreia au gravitat elevi, părinți și profesori ai Școlii Gimnaziale Nr. 11 Botoșani în Săptămâna Educației Globale. 

VOLUNTARIAT a fost cuvântul-cheie: orice, oriunde, oricând.

„Perioada pe care o trăim/o experimentăm împreună este una aparte, încărcată de provocări deopotrivă individuale și colective. Parcă niciodată nu a fost nevoie de mai multă grijă de sine și niciodată nu a fost mai necesară grija față de ceilalți.” și-au argumentat alegerea organizatorii. 

Peste 500 de elevi și cadre didactice și-au unit eforturile. Au reușit strângerea unor sume de bani, folosite ulterior pentru a oferi sprijin unor oameni care aveau nevoie să simtă că nu au rămas singuri. S-au adunat pachete cu haine, încălțăminte, jucării, cărți și produse alimentare neperisabile. Toate au ajuns la beneficiari prin intermediul colegilor, preoților sau al cadrelor didactice de la școli din județ.

Bani și hrană s-au strâns și pentru animalele fără stăpân: elevi de la clasele pregătitoare au adus mâncare uscată și umedă pentru puii nimănui, ajunși în adăposturi, în vreme ce elevii mai mari s-au gândit să ofere, pe lângă bani, timp și ajutor în activitățile specifice îngrijirii câinilor și pisicilor.

Alți copii, preocupați mai mult de verdele naturii, au ales să planteze pomi pe care să-i vadă crescând odată cu ei, ori au construit căsuțe pentru păsări. Între timp, elevi de la gimnaziu, care au adunat toată săptămâna PET-uri, au dorit să folosească pentru prima dată automatul de reciclare – la care nu ajunseseră încă.

Anul acesta s-a simțit nevoia sentimentului de apartenență la un grup, oricât de mic sau mare ar fi, online sau față în față. S-a simțit nevoia de a fi util sieși dar și celorlalte suflete din jur, indiferent că vorbim despre oameni, animale ori natură, în întregul ei.

Despre voluntariat abia învățăm. Inițiativa școlii, dublată de susținerea și exemplul pozitiv din familie, poate conduce la o mai bună înțelegere a ceea ce înseamnă empatie și implicare. E greu, presupune muncă și timp, dar niciun lucru bun nu se obține fără efort.

 

And that is how change happens. One gesture. One person. One moment at a time.
The Sweet Far Thing”, Libba Bray

COMMENTS