Prețul la benzină și motorină ar putea să depășească 8 lei
23/02/2022 13:35 in STIRI

Avertismentul a fost lansat recent de către Asociația Energia Inteligentă. Potrivit informațiilor respective, prețul unui litru de benzină standard şi de motorină ar putea să depășească 8 lei la pompă, în doar câteva zile.

Creșterea ar putea fi înregistrată din cauza faptului că barilul de petrol se apropie de pragul de 100 de dolari, în urma tensiunilor dintre Rusia în Ucraina. Din acest motiv, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a spus că autoritățile intenționează să reducă la jumătate acciza la carburant, astfel încât prețul să scadă.

La bursa de la Londra, barilul de țiței Brend din Marea Nordului cu livrare în luna aprilie era cotat în creştere cu 3,77%, până la 98,97 dolari, după ce anterior a urcat până la 99,50 dolari. La New York, preţul barilului de ţiţei West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în luna martie s-a apreciat cu 4,86% până la 95,50 dolari. Ambele referințe înregistrează în prezent cele mai ridicate valori din ultimii şapte ani, scrie capital.ro.

„Intensificarea crizei între Rusia şi Ucraina a generat îngrijorări cu privire la apariţia unor perturbări de aprovizionare, deoarece sancţiunile riscă să paralizeze Rusia”, al doilea mare exportator mondial de petrol şi cel mai mare exportator de gaze naturale, a comentat Victoria Scholar, analist pentru Interactive investor.

„Cel mai important impact se va resimţi probabil asupra preţurilor la materiile prime”, afirmă la rândul său Neil Shearing, analist la Capital economics, conform informațiilor transmise de afp.com

Trebuie menționat că aluminiul şi nichelul fac parte din metalele care sunt dependente de oferta rusească, iar cotaţiile lor au explodat ca urmare a ameninţării care planează asupra producţiei ruseşti, explică Al Munro, broker la Marex. Tona de aluminiu a ajuns marţi la o valoare de 3.380 de dolari la bursa de metale de la Londra (London Metal Exchange, LME), foarte aproape de recordul istoric atins în 2008. La rândul său, nichelul a atins un nou record, de 24.295 de dolari pe tonă, un preţ pe care acest metal nu l-a mai atins după luna august 2011.

 

COMMENTS