Primar din Botoşani, acuzat într-un dosar de corupţie. A fost trimis în judecată de DNA
06/12/2022 11:06 in STIRI

Un primar din Botoşani este acuzat de săvârşiurea unor fapte de corupţie, într-un dosar instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie. Este vorba de primarul comunei Durneşti, Vasile Sasu, care fost trimis în judecată, săptămâna trecută, de procurorii DNA pentru complicitate la o fraudă de peste 600.000 de lei cu subvenţie agricolă din fonduri europene.

Vasile Sasu este acuzat de săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Sub semnătura sa ar fi fost concesionată ilegal o suprafaţă de peste 440 de hectare de păşune către Cooperativa Agricolă Corogea, înfiinţată de fiul său, Ovidiu Sasu.

Primăria Durneşti ar fi trebui să scoată la licitaţie păşunea, însă a fost atribuită cooperativei respective fără a fi îndeplinită această cerinţă. Fapta s-a produs în 2012, însă ancheta procurorilor DNA a început în 2017, după un denunţ.

Ca urmare a prezentării de documente false, incomplete sau inexistente, cooperativa agricolă din Durneşti a obţinut ilegal de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură subvenţii de 637.000 de lei.

Cooperativa Agricolă Corogea a fost trimisă în judecată pentru “schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei”, infracţiune care se pedepseşte cu închisoare de la un an la 5 ani şi interzicerea unor drepturi.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată Costel Grumeza şi Vlad Cojocariu.

 

COMMENTS