Lovitură pentru cele peste 37.000 de persoane care locuiesc la aceeași adresă, la Botoșani. Nu se vor mai putea înregistra cu actele de identitate mai mult de zece persoane
22/03/2023 10:56 in STIRI

Interogarea bazelor de date pentru acordarea cardurilor de energie a scos la iveală situații aberante. Zeci de mii de oameni locuiesc la o singură adresă. Și nu vorbim despre vreo construcție cu un număr impresionant de apartamente ci de unul singur. La Botoșani, 37.383 de locuitori au aceeași adresă.

Regulile stabilite pentru obținerea actelor de identitate urmează să se modifice din nou, conform unui proiect de lege adoptat deja de senatori și care ar putea ajunge curând la votul decisiv al deputaților, după ce marți a primit raport favorabil, astfel încât la aceeași adresă să nu se mai poată înregistra oricâte persoane, ca acum, ci maximum zece. În plus, cel ce găzduiește o persoană care nu are înscrisă în actul de identitate adresa la care, de fapt, locuiește va fi obligat nu să anunțe poliția, ca acum, ci să meargă împreună cu respectiva persoană la evidența persoanelor, pentru a-și da consimțământul de a o lua în spațiu, scrie avocat.net.

Proiectul legislativ ce va ajunge la votul decisiv din Parlament, cel al deputaților, având raport de adoptare, vizează modificarea și completarea OUG nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

În OUG nr. 97/2005 se introduce o prevedere ce stabilește că “nu poate fi înscrisă în actul de identitate adresa de domiciliu dacă în RNEP (Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor – n. red.) sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa respectivă”.

Această limită de zece persoane nu se va aplica în cazul deținătorului imobilului de la respectiva adresă și membrilor familiei extinse. Prin familie extinsă se înțelege titularul dreptului locativ, soțul/ soția acestuia, rudele (ale proprietarului sau ale soțului/ soției) în linie dreaptă, precum și cele în linie colaterală până la gradul al patrulea (până la veri primari).

Totodată, exceptate de la această regulă vor fi și persoanele fizice care nu posedă act de identitate și sunt internate sau primite spre îngrijire ori găzduire în instituții de ocrotire/ centre de servicii sociale sau în centre educative.

În fine, viitoarea lege stabilește că persoana ce găzduiește o altă persoană care nu are înscrisă în actul de identitate adresa la care locuiește efectiv timp de 15 zile are obligația de a se prezenta împreună cu aceasta la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor de la locul unde este situat imobilul, pentru a-și exprima consimțământul de primire în spațiu.

Vor face excepție persoanele care locuiesc la o altă adresă decât cea de domiciliu în interes de serviciu sau în scop turistic.

Acum, OUG 97/2005 prevede că “persoana care găzduiește o altă persoană, în mod neîntrerupt, pe o perioadă mai mare de 30 de zile are obligația de a anunța poliția sau serviciul public comunitar de evidență a persoanelor de la locul unde este situat imobilul”.

Mai multe schimbări ce țin de cărțile de identitate, fie ele electronice sau simple, au apărut acum câteva săptămâni, odată cu oficializarea OG 12/2023.

Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie adoptat de Camera Deputaților, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul oficial.

 

COMMENTS