Județul Botoșani, capitala matematicii. 600 de elevi din țară și Republica Moldova, prezenți la Concursul interjudetean “Dimitrie Pompeiu”
14/05/2023 11:41 in STIRI

600 de elevi din 17 județe și Republica Moldova au ajuns la Botoșani, pentru a se întrece în cadrul Concursului Interjudețean „Dimitrie Pompeiu”, care a ajuns la cea de a XXI-a ediție.

Totodată, profesori din marile centre universitare ale țării și cercetători de la Institutul de matematică, participă la Conferința Națională de Matematică „Acad. Dimitrie Pompeiu – 150 de ani de la naștere”.

”Nici nu putea fi un loc mai potrivit ca municipiul Dorohoi pentru a marca 150 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mare matematicieni români, pentru că Dimitrie Pompeiu s-a născut la 5 kilometri de aici, la Broscăuți, a făcut școala primară și gimnaziul în Dorohoi, după care a luat drumul Bucureștiului pentru a-și definitiva pregătirea. Tuturor celor care ne vizitați județul vreau să vă urez bine ați venit în Ținutul Sfinților și pe Tărâmul Geniilor, pentru că Botoșaniul a dat peste 200 de personalități marcante ale culturii românești și trei sfinți din calendarul creștin-ortodox, iar alți trei mari duhovnici sunt în plin proces de canonizare.

De regulă, când se vorbește despre personalitățile pe care le-a dat județul nostru, referirile se fac la cei patru mari titani: Eminescu, Enescu, Iorga și Luchian. Dar e nedrept, pentru că Botoșaniul a dat lumii și mari personalități în domeniul științelor exacte: matematicieni, care au contribuit la dezvoltarea științei, arhitecți, proiectanți și ingineri care au schimbat România. Elie Radu, Dimitrie Negreanu, Octav Onicescu, Simion Sanielevici sau Dimitrie Pompeiu, a cărei personalitate o evocați astăzi, sunt doar câteva dintre personalitățile marcante ale României de care suntem mândri”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Ca și în anii trecuți, Consiliul Județean Botoșani a continuat parteneriatul de colaborare cu Societatea de Științe Matematice Filiala Botoșani, alocând pentru organizarea evenimentul 15.000 lei.

 

COMMENTS