Zeci de botoșăneni au ajuns la spital cu mușcături de căpușe. Peste 40 dintre aceștia sunt copii
17/05/2023 09:50 in STIRI

Zeci de botoșăneni au ajuns la spital pentru îngrijiri medicale după ce au fost mușcați de căpușe. În intervalul 1 aprilie - 16 mai, peste 90 de persoane au fost înțepate de căpușe, dintre care 40 de copii cu vârste cuprinse între 1 și 17 ani, precum și 50 de adulți cu vârste între 18 și 90 de ani.

La UPU Pediatrie s-au prezentat peste 40 de copii, dintre care peste zece au avut vârsta între 1 și 3 ani, iar 15 au avut între 4 și 5 ani.

"Cel mai important lucru pe care-l avem de făcut după ce am constatat prezența căpușei este să mergem la un medic, la UPU sau camera de gardă. Îndepărtarea căpușei nu este o intervenție foarte ușoară, deoarece este esențial să fie smuls și capul căpușei, iar în cabinetele medicale există personal medical specializat și instrumente speciale pentru această intervenție. Căpușele, prin mușcătura lor, sunt factori de risc în transmiterea unor boli precum Boala Lyme și Encefalita de căpușă", a declarat Ioan Asaftei, purtător de cuvânt la Spitalul Județean "Mavromati".

Persoanele care călătoresc în zone cu risc pot reduce expunerea la mușcătura sau înțepătura de căpușă aplicând următoarele măsuri preventive:

  • purtarea de îmbrăcăminte în culori deschise, pentru a putea observa căpușele;
  • îmbrăcăminte care să acopere mâinile și picioarele, cu pantalonii închiși în ciorapi și mânecile la cămăși nefălcate;
  • utilizarea de substanțe repelente pentru piele expusă.

 

COMMENTS