Schimbări majore în procesul de înmatriculare și radiere a autovehiculelor din România
25/05/2023 09:33 in STIRI

Guvernul României a adoptat o ordonanță de urgență care facilitează înmatricularea și radierea vehiculelor fără necesitatea deplasării la sediile serviciilor publice comunitare. Această măsură are drept scop furnizarea de servicii publice electronice aferente înmatriculării vehiculelor în țară și vine ca un pas important în simplificarea relației dintre cetățeni și instituțiile publice.

Potrivit actului normativ aprobat, cetățenii vor avea posibilitatea de a înmatricula un vehicul, a transcrie dreptul de proprietate sau a radia un vehicul prin intermediul unei aplicații dezvoltate și gestionate de către Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări din Ministerul Afacerilor Interne. Prin această aplicație, cetățenii vor putea introduce un set minim de date necesare identificării vehiculului și documentele relevante în formă electronică, cum ar fi înscrisurile privind transmiterea dreptului de proprietate, emiterea unui nou certificat de înmatriculare sau radierea din circulație. De asemenea, vor fi disponibile și operațiuni precum declararea fiscală sau radierea din evidențele fiscale.

Această măsură de debirocratizare a procedurii de înmatriculare a vehiculelor reprezintă un progres major în simplificarea relației dintre cetățeni și instituțiile publice. Peste un milion și jumătate de cetățeni care solicită înmatricularea sau radierea vehiculelor în fiecare an vor beneficia de posibilitatea de a efectua aceste operațiuni online, eliminând astfel necesitatea de a se deplasa la mai multe instituții.

Pentru a avea acces la platforma IT a Ministerului Afacerilor Interne (MAI), cetățenii trebuie să se prezinte inițial la serviciile publice comunitare regim permise pentru a-și stabili identitatea și a primi un user și o parolă de acces. Ulterior, utilizatorii autentificați în platforma IT a MAI vor putea introduce datele necesare identificării vehiculului și a documentelor relevante, iar aceste informații vor fi analizate de lucrătorii din cadrul autorității competente de înmatriculare în vederea aprobării operațiunii solicitate.

După finalizarea formalităților de înmatriculare sau radiere, informațiile necesare declarării sau radierii în evidențele organului fiscal competent vor fi transmise automat prin interconectarea cu sistemul informatic propriu al Ministerului Finanțelor/ANAF.

Această inițiativă guvernamentală vine în întâmpinarea nevoilor cetățenilor și oferă un sistem modern, eficient și mai prietenos pentru înmatricularea și radierea vehiculelor în România.

 

COMMENTS