Ministrul Educaţiei, prima reacţie despre greva profesorilor. Cel mai sumbru scenariu: prelungirea anului școlar
29/05/2023 13:53 in STIRI

Greva profesorilor a intrat în a doua săptămână. Cea mai mare presiune este pe elevi şi părinţi, pentru că nu ştiu ce se va întâmpla cu mediile la final de an şcolar. Dar mai ales cu examenele naţionale, care sunt în pericol să fie amânate dacă blocajul din negocierile cu Guvernul se menţine.

Ce se întâmplă cu înscrierile la Bacalaureat, atâta timp cât profesorii sunt încă în grevă? 

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca: Încrierile la examenul de Bacalaureat încep de astăzi, însă vorbim despre o perioadă de înscriere: 29 mai – 7 iunie. Există timpul necesar pentru a se realiza aceste înscrieri, dar dacă va fi nevoie, o vom prelungi, însă deocamdată avem unităţi de învăţământ unde se poate realiza această înscriere, acolo unde se poate asigura resursa umană în acest sens. Pentru celelalte unităţi de învăţământ, sperăm că protestul se va finaliza cât mai repede şi vom rămâne în perioada anunţată care se încheie pe 7 iunie.

Ce se va întâmpla cu situaţia şcolară a copiilor? Se încheie mediile?

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca: Mediile trebuie încheiate, conform calendarului şcolar, până la finalul acestei săptămâni. Dacă situaţia o va impune, putem modifica structura anului şcolar pentru cei care sunt în clasa a XII-a sau clasa a XIII-a, în aşa fel încât să dăm timpul necesar pentru închidere mediilor cât şi pentru înscrierea la examenul de Bacalaureat. Ministerul Educaţiei va lua toate măsurile astfel încât situaţia şcolară a tuturor elevilor să fie încheiată şi să se asigure participarea la examenele naţionale. Nu vom lăsa niciun elev fără situaţie neîcheiată şi fără posibilitatea de a da examenele care îi sunt necesare pentru a merge mai departe.

Ce mesaj aveţi pentru elevii care riscă să piardă un an, pentru că acest calendar se decalează, şi dau admitere la universităţi din străinătate?

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca: Vom face toate eforturile pentru a putea să garantăm accesul la examenele naţionale. Vom lua legătura cu omologii din străinătate pentru a le explica situaţia. Eu cred că lucrurile se vor rezolva în aşa fel încât să putem încheia anul cu bine.

Care sunt efectele OUG, care schimbă regula suspendării contractului de muncă? 

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca: Contracul de muncă, odată cu intrarea în grevă, nu se mai suspendă de drept. Angajatul informează dacă doreşte să i se suspende contractul de muncă. Dacă nu îşi exprimă acestă opţiune, atunci vorbim doar despre opţiunea de a fi în grevă, cu conscinţe asupra semnării condicii în ziua respectivă şi cu afectarea zilelor lucrate efectiv.

Cel mai sumbru scenariu în contextul grevei profesorilor

Marţi, în Bucureşti, sunt aşteptaţi 20.000 de protestatari. Ce mesaj aveţi pentru ei?

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca: Mesajul este de să înţeleagă că facem toate eforturile şi că Ministerul Educaţiei este alături de ei în a-şi cere drepturile salariale corecte, însă, în acelaşi timp trebuie ne gândim la cum reuşim să asigurăm examenele naţionale, încheierea situaţiei şcolare şi dreptul la educaţie pentru toţi.

Care ar fi cel mai sumbru scenariu?

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca: Există soluţii în cazul în care această perioadă se prelungeşte. Vom prelungi şi noi anul şcolar. Nu există varianta în care să nu finalizăm anul şcolar, să nu se încheie mediile, să nu se defăşoare examenele naţionale. Toate se vor desfăşura chiar dacă asta înseamnă prelungirea anuui şcolar, potrivit observator.

 

COMMENTS