Bucătăria de vară din gospodăria unei femei din localitatea Dumbrăvița a luat foc, cel mai probabil, din cauza unui coș de fum neprotejat termic față de materialele combustibile din structura acoperișului. Evenimentul a avut loc în cursul nopții trecute.
La locul incidentului au intervenit pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu o autospecială de stingere echipată cu apă și spumă. Aceștia au constatat că focul mistuia acoperișul anexei în jurul coșului de fum, existând riscul de extindere a flăcărilor la întreaga construcție. Pompierii au reușit să lichideze incendiul în limitele în care acesta se manifestase.
Pentru a preveni pericolul de incendiu care poate să apară în timpul utilizării coșurilor de fum, este esențial să se adopte următoarele măsuri de siguranță:
✔️Menținerea unei distanțe adecvate între fața exterioară a coșurilor de fum și materialele combustibile ale acoperișului.
✔️Îngroșarea zidăriei coșului în zona trecerii prin planșee, asigurând un spațiu liber între această zidărie și elementele combustibile ale planșeului.
✔️Aplicarea de tencuială și var pe partea din pod a coșului de fum pentru a detecta rapid eventualele fisuri (căldura sau scânteile care pot ieși prin fisurile unui coș de fum deteriorat pot declanșa incendii dacă există elemente de construcție sau structuri din lemn în apropiere, cum ar fi grinzi, bârne sau suporturi de acoperiș).
✔️Inspecția periodică a coșurilor de evacuare a fumului pentru a identifica eventuale fisuri care ar putea permite scânteilor să aprindă materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (cum ar fi grinzi sau astereală).
✔️Curățarea regulată a coșurilor de fum pentru a elimina depunerile de funingine care pot lua foc sau bloca căile de evacuare.