Buget record anul acesta pentru programul „Casa Verde Fotovoltaice”
18/01/2024 09:09 in STIRI

Programul „Casa Verde Fotovoltaice” va dispune de un buget record în acest an, de două miliarde de lei, destinat persoanelor fizice. Săptămâna viitoare vor fi montate primele panouri pentru cei înscriși în sesiunea trecută. Mai mulți bani vor fi alocati și pentru mașinile electrice cumpărate prin „Rabla Plus”, însă tichetele vor avea o valoare mai mică. Fermierii care doresc să-și schimbe tractoarele vor beneficia și ei de sprijin, dar există și programe care vor fi eliminate din lista Ministerului Mediului.

Cea mai mare sumă de bani, și anul acesta, se va direcționa către programul „Casa Verde Fotovoltaice”, cu două miliarde de lei pentru persoanele fizice și încă 250 de milioane de lei pentru unitățile de cult și instituțiile din domeniul asistenței sociale. Anul trecut, aproximativ 90.000 de familii s-au înscris în program, însă instalarea primelor panouri nu a început încă.

Mircea Fechet, ministrul Mediului, afirmă: „Marțea viitoare, putem să avem pe site-ul AFM lista finală a instalatorilor validați, publicată, ceea ce înseamnă că încă de marți vom avea instalatorii pe acoperișurile românilor, iar programul poate fi considerat deblocat în proporție de 100%.”

Andrei Manea, director executiv al RPIA, adaugă: „Cu siguranță vom vedea o dublare a numărului de prosumatori în România. Partea mai puțin bună este că viteza lasă foarte mult de dorit. Viteza prosumatorilor, a celor care instalează capacități, indiferent că sunt de mică sau mai mare putere, este foarte mare. S-a văzut că acum avem undeva la 1500 MW instalați, peste 100.000 de prosumatori. Este o viteză uriașă cu care operatorii de distribuție cu siguranță nu pot ține pasul.”

Programul „Rabla Plus” va beneficia și el de un buget record, iar beneficiarii își vor putea achiziționa mașini electrice sau hibrizi plug-in cu ajutor de la stat. Cu toate acestea, valoarea voucherului se înjumătățește, beneficiarii primind până la 25.000 de lei pentru o mașină electrică și 13.000 de lei pentru una hibridă. În schimb, bugetul pentru „Rabla Clasic” va fi redus la 300 de milioane de lei.

Adrian Sandu, reprezentant al Asociației Constructorilor de Automobile din România, comentează: „O să îmi spună de tichete, că și în alte țări s-au micșorat, că prin aceste programe schimbăm parcul auto foarte învechit.”

Un program nou va fi lansat începând de anul acesta: „Rabla” pentru tractoare și mașini agricole, cu un buget de 500 de milioane de lei. În schimb, programele „Rabla” pentru Electrocasnice, care au avut o utilizare redusă anul trecut, și „Rabla Local”, cu scopul de a retrage aproximativ 100.000 de mașini vechi de pe străzi, vor fi eliminate cel puțin pentru acest an.

Suma de 1,5 miliarde de lei va fi alocată pentru canalizare, stații de epurare și stații de tratare. Programul de creștere a eficienței energetice în clădirile publice va primi anul acesta 600 de milioane de lei. De asemenea, 100 de milioane de lei vor fi alocați pentru Programul „Săptămâna Verde”, destinat elevilor. Fonduri vor fi disponibile și pentru piste pentru biciclete și iluminatul public stradal. În total, 14 miliarde de lei vor fi alocați pentru programele Administrației Fondului de Mediu.

Sursa: stirileprotv.ro

 

COMMENTS