Vouchere de vacanţă 2024. Noi reguli de acordare. Valoare şi termen de valabilitate
18/01/2024 10:56 in STIRI

Voucherele de vacanţă reprezintă un supliment pe care angajatorii îl pot oferi angajaților. Cu toate acestea, începând cu anul 2024, conform Legii 296/2023, nu toți angajații vor beneficia de acest privilegiu, ci doar o parte dintre ei. Astfel, potrivit acestei legi, doar angajații de la stat ale căror salarii nete nu depășesc suma de 8.000 de lei lunar vor primi tichete de vacanţă.

Această măsură va fi în vigoare cel puțin până în 2026. În ceea ce privește angajații din sectorul privat, decizia de a oferi sau nu vouchere de vacanță ca beneficiu extrasalarial rămâne la latitudinea angajatorului.

Nu există o perioadă fixă pentru acordarea acestor tichete. Unii angajatori preferă să le ofere în timpul verii, mai ales în lunile iulie și august, când majoritatea angajaților își planifică concediile. De asemenea, voucherele de vacanţă mai pot fi acordate în preajma sărbătorilor de iarnă sau cu ocazia unor evenimente importante la nivelul companiei.

În ceea ce privește valoarea tichetelor de vacanţă pentru bugetari, aceasta este de 1.600 de lei pe an pentru cei care lucrează în regim full-time. Pentru cei cu contracte part-time sau lucrători la oră, suma va fi calculată în funcție de numărul de ore lucrate, raportat la valoarea maximă a voucherelor de vacanţă pentru programul normal de lucru.

Este important de menționat că tichetele de vacanță sunt emise pe numele beneficiarului și nu pot fi transferate altcuiva. Ele sunt destinate exclusiv beneficiarului, se folosesc doar pe baza actului de identitate și nu pot fi vândute. De asemenea, trebuie să ții cont că voucherele de vacanţă pot fi utilizate doar în cadrul unităților HoReCa din România.

Un aspect esențial este și valabilitatea tichetelor, care este de un an de la momentul acordării. După 12 luni, voucherele expiră și nu mai pot fi utilizate conform Antena 3 CNN.

 

COMMENTS