Medicii chirurgi de la Spitalul Județean ”Mavromati” Botoșani vor să fie dotați cu robotul de ultimă generație da Vinci
06/03/2024 15:04 in STIRI

Secția de Chirurgie a Spitalului Județean ”Mavromati” Botoșani se confruntă cu o suprasolicitare din cauza numărului mare de pacienți care solicită îngrijiri medicale. Potrivit managerului Spitalului Județean Botoșani, medicului Monica Adăscăliței, secția dispune de 70 de paturi, însă au fost situații când s-a depășit acest număr, fiind necesară aducerea de paturi de pe alte secții pentru a interna bolnavii.

”Secția de Chirurgie are 70 de paturi în contract cu Casa de Asigurări, iar adresabilitatea este foarte mare. Avem chiar și 75 de bolnavi pe cele 70 de paturi, ceea ce a determinat aducerea de paturi din alte secții pentru a completa necesarul pe secția de chirurgie. (...) La nivelul Secției de Chirurgie, intervențiile sunt de toate felurile, iar avantajul intervențiilor laparoscopice, care s-au făcut încă de la început și la Botoșani, este că recuperarea pacientului este mult mai rapidă față de o intervenție clasică”, a explicat Monica Adăscăliței.

Datorită dotărilor de ultimă generație implementate pe secție, peste 90% din cazurile chirurgicale sunt tratate la spital.

”Există și cazuri care solicită transferul la Iași, dar și acolo paturile de la ATI sunt limitate. Majoritatea cazurilor sunt tratate aici. Avem dotări foarte bune și medici bine pregătiți”, a menționat Izabela Elena Afrăsânei, medic primar chirurgie generală la Spitalul Județean ”Mavromati”.

În prezent, intervențiile chirurgicale sunt realizate laparoscopic, însă chirurgii botoșăneni așteaptă cu interes apariția unei aparaturi mult mai performante, respectiv Robotul da Vinci, cel mai avansat robot chirurgical din lume.

”Robotul da Vinci este un instrument care permite chirurgului să opereze, chiar și de la distanță. Față de laparoscopie, oferă o precizie mai mare în disecție și o vizualizare tridimensională îmbunătățită în interiorul abdomenului, în zonele greu accesibile. Acest robot va fi o provocare majoră pentru secție, chiar și la nivel de spital”, a adăugat medicul botoșănean.

 

 

COMMENTS