Aproape 800 de fermieri din Botoșani, executați silit pentru că au încasat ilegal subvenții
06/03/2024 15:13 in STIRI

Aproape 800 de fermieri din județul Botoșani au ajuns să fie executați silit după ce au încasat ilegal subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Potrivit reprezentanților APIA, nu mai puțin de 781 de fermieri au fost executați silit și au fost obligați să restituie subvențiile.

Totalul debitelor înregistrate la centrul județean al APIA este de 21.332, din care 147 sunt constituite pentru anul 2023.

La această dată, sunt executați silit 271 de fermieri pentru că au încasat subvenții care nu li se cuveneau. Printre fermierii care au încasat subvenții fără să aibă acest drept, sau au fost penalizați în urma controalelor, s-au aflat și beneficiari care au înapoiat în mod voluntar banii.

De regulă, stingerea creanțelor se face prin conformare voluntară, adică prin plată directă, de către debitor, ca efect al propriei voințe. ANAF intră pe fir dacă APIA nu reușește să recupereze subvențiile. În cazul în care debitorii nu-și plătesc obligațiile bugetare la termenele la care acestea au devenit eligibile, sunt demarate acțiuni de executare silită.

 

COMMENTS