ADS
ADS
ADS
Fermierii anunță scumpiri în perioada Paștelui. Directorul Stațiunii de cercetare Popăuți spune cât va costa un kilogram de carne de miel
Published on 20/03/2024 14:44
STIRI

Fermierii amenință că anul acesta mielul de Paște va fi cu 10% mai scump decât în 2023 și dau vina pe furaje, pentru care, la rândul lor, plătesc mai mult. Acum, în magazine, un kilogram de carne de miel costă 55 de lei, iar în luna mai, ciobanii sunt deciși să ceară și mai mult. Chiar se îndeamnă unii pe alții să facă asta pe rețelele de socializare.

"Pe acest grup nu vor mai fi acceptate postările care oferă sub 24 lei/kilogram în viu! Cu rugămintea ca, de îndată ce apare o postare cu prețul mai mic de 24 lei, să se raporteze urgent" – este anunțul care a apărut pe un grup online cu zeci de mii de membri și care a fost ulterior șters. Dar acesta arată că fermierii au de gând să țină de preț și se plâng că dau tot mai mult pentru mâna de lucru și furaje.

Marian Poinariu, fermier: “Să stai toată ziua în câmp, în frig toată iarna, să le furajezi porumb, fân... Ciobani, nu mai zic, nu mai găsim, sunt foarte scumpi”.

Constanța Ștefan, președintele Asociației Agricole Țara Loviștei: “Vor să obțină cât mai mult, pentru că este prima vânzare după iarnă, când au cheltuit foarte mult pentru a-și întreține animalele, dar nu putem exagera”.

Cât costă îngrijirea unui miel pentru o perioadă de trei luni

Specialiștii de la Stațiunea de Cercetare pentru Creșterea Ovinelor Popăuți, Botoșani, au calculat exact cât costă îngrijirea unui miel timp de trei luni, până ajunge la greutatea ideală pentru vânzare. Au pus la socoteală laptele, furajele și cheltuielile de întreținere. Costul total se ridică la 600 de lei, iar împărțit la 30 de kilograme rezultă prețul pentru un kilogram în viu.

Ionică Nechifor, directorul stațiunii de cercetare Popăuți: “În final, ajunge un cost de 22,03 bani, fără TVA. Luând în calcul și TVA-ul, ajunge maxim la 24 de lei în viu”.

Ce variante au fermierii care nu reușesc să-și vândă mieii de Paște

În magazine, carcasele costă dublu.

George Cățean, fermier: “Dacă vorbim de mielul carcasă, prețul de plecare este de 50 de lei. Cel mai mult cântăresc furajele, după care forța de muncă, iar în momentul în care tragem linia, poate că cel mult 10% ar putea vorbi despre venituri care să îi rămână producătorului”.

Ionică Nechifor, directorul stațiunii de cercetare Popăuți: ”Știm foarte bine că la un moment dat de la acest preț poate să apară acei intermediari care cer 30 RON în viu sau merg mai departe pe o carcasă unde deja se vehiculează o sumă de 60 RON pe carcasă și nu este în regulă”.

Fermierii care nu reușesc să-și vândă mieii de Paște au posibilitatea să îi exporte în țările arabe. Prețul în viu este în acest caz și mai mic, în jur de 21 de lei, informează Știrile ProTV.

 

Comments