Mare atenție! Un nou mod de înșelăciune, prin apeluri telefonice. Avertismentul Poliției Române
27/03/2024 10:52 in STIRI

A apărut un nou mod de înșelăciune, iar Poliția Română îi avertizează pe români să fie cât se poate de atenți. Atacatorii se folosesc de tehnologia Voice over IP (VoIP) pentru a-și ascunde numărul real de telefon și pentru a-l face să apară ca și cum ar fi un număr legitim sau asociat cu o instituție cunoscută.

În România, a existat o campanie de tentative de fraudă, în care atacatorii au utilizat identitatea Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), pentru a induce în eroare victimele și a le determina să ofere informații personale sau financiare, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) transmis marți, 26 martie.

Tehnologia VoIP sau Voice over Internet Protocol este o metodă prin care pot fi efectuate apeluri telefonice folosind internetul în locul liniilor telefonice tradiționale. VoIP este ca o conversație telefonică, dar, în loc să vorbiți prin cablurile telefonice, vocea este transformată în date digitale care se transmit prin internet, arată sursa citată.

Prin tehnologia VoIP, "mascarea" numărului de telefon este adesea realizată prin utilizarea unui serviciu care permite modificarea informațiilor de identificare a apelantului (CLI). Acest proces este cunoscut și sub numele de "CLI spoofing".

Într-un apel de tip VoIP, vocea este captată și convertită într-un semnal digital, apoi acest semnal digital este trimis prin internet către persoana apelată, similar cu modul în care datele sunt trimise la navigarea pe web. La celălalt capăt, semnalul digital este convertit înapoi în sunet, astfel încât cealaltă persoană să poată auzi apelantul. Prin acel voice over IP, apelurile sunt transformate într-un tip de date, la fel ca orice altceva care se poate trimite sau primi online, ceea ce face posibilă comunicarea oriunde există o conexiune la internet.

Această practică poate fi exploatată în scopuri frauduloase, de aceea este important să rămâneți vigilenți și să verificați autenticitatea apelurilor suspecte. Pentru a vă proteja împotriva acestui tip de spoofing, Poliția Română vă recomandă să fiți prudenți. Dacă primiți un apel neașteptat de la o instituție, este bine să fiți precauți. Verificați informațiile din mai multe surse. Încercați să verificați autenticitatea apelului printr-un canal de comunicare separat, a transmis IGPR.

În plus, cetățenilor li se recomandă să nu ofere date personale sau financiare și să nu furnizeze niciodată informații sensibile, cum ar fi datele de autentificare sau informații bancare, în urma unui apel telefonic. Mai mult, dacă există îndoieli, trebuie contactată direct instituția, folosind informațiile de contact oficiale, potrivit RomaniaTV.

 

COMMENTS