A fost semnat contractul de lucrări pentru monumentul închinat memoriei victimelor accidentului de la Huțani
03/04/2024 16:28 in STIRI

Miercuri, în Sala „Nicolae Iorga” a Palatului Administrativ, a fost semnat contractul de lucrări al monumentului închinat memoriei victimelor accidentului de la Huțani. Este vorba despre cel mai grav accident petrecut vreodată în România, care s-a produs pe 29 iunie 1980, la Huțani, și în care și-au pierdut viața 48 de oameni.

În martie 2022, a fost semnat contractul de asociere pentru realizarea „Monumentului”, iar ulterior au fost identificați proprietarii terenului, familia Harieta și Neculai Axinte.

„Fostele cadre didactice, actuali pensionari, Harieta și Neculai Axinte, au înțeles importanța demersului nostru și au fost de acord să doneze suprafața necesară de teren pentru edificarea monumentului. Domnul și doamna Axinte nu sunt prezenți astăzi în sală. Țin să le mulțumesc pentru acest gest, unul cu o mare încărcătură emoțională, și să le transmit toate urările de bine. După rezolvarea problemelor legate de amplasament, echipa de proiect din cadrul Consiliului Județean a lansat procedurile de achiziție a SF-ului și Proiectului Tehnic, documente necesare realizării monumentului”, a precizat președintele CJ Botoșani, Doina Federovici.

Câți bani se cheltuie pentru acest monument

Monumentul ar urma să fie inaugurat la comemorarea a 44 de ani de la teribilul accident, pe 29 iunie. Valoarea totală a proiectului, în care sunt incluse toate cheltuielile referitoare la documentații tehnice, dirigintare, TVA, etc., este de 615 mii de lei, din care valoarea contractului de lucrări cu tot cu TVA este de aproximativ 575 de mii de lei.

Părțile vor asigura contribuția la cofinanțarea obiectivului de investiții după cum urmează: Județul Botoșani, prin Consiliul Județean Botoșani, în calitate de lider de asociere – 80% și Comuna Vlădeni, prin Consiliul Local Vlădeni, în calitate de asociat – 20%.

Cum va arăta monumentul

Monumentul va avea o înălțime de 16,17 metri. Suprastructura de rezistență va fi realizată din material metalic, iar baza din beton armat aparent. Aceasta va conține trei trepte circulare care se vor constitui într-un soclu. Fiind un edificiu înalt, pe monument va fi instalat și un paratrăsnet. Conceptul monumentului se dezvoltă pe imaginea unei cruci descrisă de 2 brațe din oțel, în jurul căreia se va executa o scară elicoidală cu 48 de trepte de culoare albă. Fiecare treaptă simbolizează câte o victimă a gravului accident. În zona centrală va fi amenajată o firidă pentru aprinderea lumânărilor în memoria celor care și-au pierdut viețile în tragicul eveniment, iar va fi montată o bancă pentru cei care vor să se reculeagă. De asemenea, monumentul va fi iluminat pe timp de noapte, fiind dotat cu panouri fotovoltaice. De asemenea, este prevăzut un panou de afișaj, pentru prezentarea accidentului.

 

COMMENTS