Transalpina s-ar putea redeschide chiar de la 1 Mai datorită temperaturilor ridicate
04/04/2024 09:14 in STIRI

Anul acesta, există posibilitatea să circulăm pe Transalpina încă de la 1 Mai, dacă vremea rămâne la fel de caldă. Datorită cantității reduse de zăpadă la munte pe tot parcursul iernii, echipele de deszăpezire au început deja curățarea celei mai înalte șosele din țară, în speranța că vor finaliza lucrările până în minivacanța de Paște, iar temperaturile ridicate din timpul zilei îi ajută în această privință, informează stirileprotv.ro.

Tronsonul dintre Rânca și Obârșia Lotrului este, de obicei, închis iarna din cauza stratului foarte mare de zăpadă. Totuși, în acest an, asfaltul a fost aproape complet uscat. Adevăratele provocări apar abia la altitudinea de 2.000 de metri, unde zăpada atinge un metru și jumătate înălțime. Localnicii, majoritatea ciobani, sunt nerăbdători să urce cu animalele în zonă spre sfârșitul lunii.

O localnică spune: „Seceta ne îngrijorează și vom fi nevoiți să urcăm turmele la munte în curând. În anii anteriori, era totul acoperit de zăpadă, știm cât de dificilă era deszăpezirea. Anul acesta este o oportunitate.”

Cristi Tudor, reprezentant al DRDP Craiova, declară: „Nu putem da un termen până nu evaluăm situația pe teren, după vârf, în zona Urda, să vedem exact ce se întâmplă. Nu putem oferi nicio promisiune fără să vedem condițiile, pentru a evita false speranțe și a fi criticați că nu dorim să redeschidem drumul.”

Chiar dacă drumul curățat pare deschis la circulație, turiștilor nu li se permite accesul. Un turist afirmă: „Ar fi un moment unic în viață. Nu ai ocazia să treci pe aici prea des.”

Altul adaugă: „Este puțin dificil pentru mine, este prima oară când sunt pe Transalpina, dar este foarte frumos. Dacă drumul ar fi deschis mai departe, aș continua să explorez și să descopăr alte frumuseți.”

Cristi Tudor, reprezentant al DRDP Craiova, subliniază: „Avem de-a face cu o zonă umedă și facem apel la șoferi să nu intre pe acest sector de drum până când nu vom confirma că este sigur pentru circulație, deoarece temperaturile scad noaptea.”

Echipele de deszăpezire trebuie să reîmprospăteze marcajele rutiere și să monteze noi indicatoare înlocuindu-le pe cele deteriorate de vânt. Decizia de a deschide traficul va fi luată de o comisie, care include și polițiști rutieri. De obicei, traficul este permis din luna iunie.

Foto: Wikipedia 

COMMENTS