Românii care nu vor plăti impozitul de 10% în concediul medical. Excepţii de la „taxa pe boală”
05/04/2024 10:06 in STIRI

După trei luni de dezbateri s-a tranșat așa-numita taxă pe boală, adică impozitul de 10% aplicat concediului medical. Nu îl vor plăti mai multe categorii de pacienți, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate astăzi de Guvern. Legea presupune și un ajutor pentru mamele cu o situație financiară precară.

„Potrivit Ordonanței de Urgență, nu vor plăti impozit de 10% părinții cu copii bolnavi, gravidele, pacienții oncologici și cazurile care reprezintă o urgență. Acest impozit, care reprezintă plata asigurărilor de sănătate din concediul medical, a fost adoptat inițial în decembrie pentru toți cei care beneficiază de zile libere în cazul în care se îmbolnăvesc, după ce premierul Marcel Ciolacu a constatat că se dau prea multe astfel de concedii”, potrivit Observator.

Scutiri de la taxa pe boală

„La începutul acestui an, mai mulți parlamentari au contestat decizia și au propus eliminarea taxei pentru toate categoriile de pacienți. Proiectul de lege a fost intens dezbătut în parlament și în spațiul public, iar într-un final guvernanții au venit cu scutiri. Potrivit CNAS, anul trecut au fost acordate peste 3 milioane de concedii medicale, dar cele mai multe au fost chiar pentru categoriile de pacienți care de azi vor fi scutiți. Ordonanța adoptată astăzi presupune și un nou ajutor pentru mamele care au o situație financiară precară, e vorba de 2.000 de lei, acordați o singură dată la nașterea fiecărui copil, până în 2027”, arată Observator.

Top of Form

 

COMMENTS