26 de botoșăneni mușcați de căpușe în numai două săptămâni. Aproape jumătate sunt copii
15/04/2024 16:06 in STIRI

Mai mulți botoșăneni au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au fost mușcați de căpușe. Potrivit reprezentanților Spitalului Județean ”Mavromati”, în intervalul 1-15 aprilie, un număr de 26 de persoane au fost înțepate de căpușe, copii și adulți, care s-au prezentat la Urgențe.

Este vorba de 14 adulți cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, din care 10 femei și 4 bărbați, dar și 12 copii, dintre care șase cu vârsta între 1 și 5 ani și alți șase cu vârste între 6 și 12 ani.

”Cel mai important lucru pe care-l avem de făcut după ce am constatat prezența căpușei este să mergem la medic, la UPU sau la camera de gardă. Îndepărtarea căpușei nu este o intervenție foarte ușoară, deoarece este esențial să fie smuls și capul căpușei, iar în cabinetele medicale există personal medical specializat și instrumente speciale pentru această intervenție. Căpușele, prin mușcătura lor, sunt factori de risc în transmiterea unor boli precum Boala Lyme și Encefalita de căpușă”, a declarat Ioan Asaftei, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Botoșani.

Persoanele care călătoresc în zone cu risc pot reduce expunerea la mușcătura sau înțepătura de căpușe aplicând următoarele măsuri preventive: purtarea de îmbrăcăminte în culori deschise, pentru a putea observa căpușele; îmbrăcăminte care să acopere mâinile și picioarele, pantalonii trebuie înfășurați în ciorapi, iar mânecile la cămăși să nu fie suflecate, utilizarea substanțelor repelente pentru pielea expusă. De asemenea, persoanele care au călătorit în zone endemice și care prezintă simptome în urma unei mușcături (înțepături) de căpușă trebuie să consulte medicul de familie sau medicul infecționist.

 

COMMENTS