Şoferii ar putea merge la poliţie cu filmări cu manevre riscante făcute de alţii în trafic. Ce condiţii trebuie să respecte când fac plângere
21/04/2024 08:40 in STIRI

Șoferii ar putea deveni brațul lung al legii în trafic. Ministerul Afacerilor Interne propune ca orice conducător auto care este martorul unor nereguli și le filmează să poată face plângere la secție. Există, însă, câteva condiții. Vor fi admise doar imagini cu manevre riscante, care pun viețile celorlalți în pericol sau dau peste cap circulația, potrivit Observator. 

Conform proiectului, șoferii vor putea face doar o sesizare pe zi sau 3 în decurs de 15 zile. Există însă anumite condiții.

Ce condiții trebuie să respecte șoferii care vor să facă plângere la poliție

"Șoferii care dau flash-uri nejustificat și sunt agresivi în trafic pot fi înregistrați cu camerele de bord ale mașinilor sau chiar telefoanele mobile. Pe acestea trebuie însă să fie specificată ora, data și să se vadă clar numărul de înmatriculare".

Sesizarea trebuie să conțină, în mod obligatoriu, datele celui care o face, declarația pe propria răspundere cu privire la veridicitatea evenimentelor și a înregistrării, data, ora, locul și orice informații care pot duce la identificarea vinovatului. Ca să fie luate în calcul, înregistrările video trebuie trimise poliției rutiere în maximum o lună de când au fost realizate.

Cristian Andrieș, Direcția Rutieră: Polițistul le va verifica, le va corobora și va putea eventual să întocmească o sancțiune contravențională în cazul respectiv. Sesizarea constituie o declarație pe proprie răspundere a celui care o face și trebuie să fie constatată în mod nemijlocit și întâmplător de participantul la trafic.

Unii nu văd cu ochi buni inițiativa

Mai toți șoferii, oricât de deranjați ar fi de felul în care conduc ceilalți, nu văd cu ochi buni proiectul. Doar că, în epoca în care imaginile pot fi trucate cu ușurință cu ajutorul inteligenței artificiale, proiectul pare că dă mai multe bătăi de cap.

Silviu Stehaie, specialist digital: Din punct de vedere tehnic, trebuie să fii specialist să îți dai seama dacă un video a fost manipulat sau nu. Cred că nu va dura mai mult de un an, 2, poate trei să nu mai reușim să ne dăm seama că un video din acesta simplu a fost modificat.

Oficialii din poliție spun că vor fi atenți și că nu se vor baza doar pe informațiile primite de la șoferi.

Bogdan Despescu, secretar de stat MAI: Ne pregătim să operaționalizăm anumite sisteme prin folosirea acestor sisteme stradale ale administrațiilor publice locale. Vom veni cu un plus din punct de vedere al siguranței rutiere în zonele urbane. Vrem să utilizăm dispozitivele deținute de persoane fizice în mijloacele auto, bineînțeles atât cele din administrația publică locală cât și cele ale administrației publice. Vor avea o aplicare pe anumite genuri de fapte, cu grad de pericol ridicat. Toate sancțiunile vor fi aplicate în cadrul legal, cu respectarea tuturor garanțiilor procedurale și numai de polițiști.

Ideea proiectului a fost inspirată din Spania, Marea Britanie și Polonia, unde imaginile surprinse de șoferi sau de camerele administrațiilor publice sunt folosite pentru sancționarea celor indisciplinați în trafic.

 

COMMENTS