Eleva din Botoșani care a obținut locul I la Olimpiada Națională de Limba Română
22/04/2024 09:21 in STIRI

O elevă de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Botoșani a obținut premiul I la Olimpiada Națională de Limba Română. Se numește Maria Macovei, dar i se spune Măriuca, din clasa a V-a, când a devenit eleva Colegiului Național „Mihai Eminescu” Botoșani. Este unul dintre copiii care și-au exprimat dorința de a obține mai mult de la viață și care, pentru a-și îndeplini scopul, au luptat zi de zi. Mai întâi, cu diabetul pe care îl are din naștere, dar care nu a împiedicat-o să devină un copil capabil să se bucure de viață, cu perioade bune sau mai puțin bune, cu probleme și cu soluții.

Măriuca a ales să se concentreze pe soluții și pe a-și clădi viitorul dorit. De la orele online ale anului școlar 2020-2021, la primii pași pe drumul succesului (mențiune la etapa județeană a Olimpiadei de limba și literatura română din anul școlar 2021-2022), Măriuca și-a definit treptat obiectivele și a avut curajul să-și urmeze visul în sute de ore de citit, de lucrat variante de subiecte, de rezolvat teme pentru școală, de mers la cursuri de chitară, astfel încât, în clasa a VII-a, s-a calificat la etapa națională a celor trei concursuri legate de limba și literatura română: Olimpiada de limba și literatura română (premiul al II-lea la clasa a VII-a, la etapa națională), Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” (mențiune la etapa națională, nivelul 2, gimnaziu), „Cultură și spiritualitate românească” (premiul al II-lea, la etapa națională, clasa a VII-a).

În ultimul an de gimnaziu, Măriuca și-a propus mai mult și a reușit să se depășească pe sine: nu doar s-a calificat, din nou, la toate etapele naționale ale celor trei concursuri, ci a obținut premiul I la etapa națională a Olimpiadei de limba și literatura română.

„Este o performanță rară, o premieră în istoria școlii la care ea învață, un motiv de bucurie pentru toți cei care o cunosc. Este încununarea unei munci intense, cu renunțări la multe bucurii și la prețiosul timp liber, pe care ea l-a dedicat, în totalitate, pregătirii pentru a-și vedea visul împlinit. Acest premiu la etapa națională îi asigură admiterea în clasa a IX-a. Măriuca își dorește să continue studiile la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, la profilul uman. Măriuca este un copil cum se întâlnesc foarte rar astăzi. Pentru ea, perseverența, renunțarea la timpul propriu, munca asiduă sunt repere de viață. Lectura este, pentru ea, un mod de viață, drumul care a condus-o la succesele de până acum. Toate aceste rezultate au fost posibile și datorită celor care au susținut-o constant: mama ei, profesorii școlii, reprezentanții inspectoratelor școlare și ai ministerului. O felicit din toată inima pe Măriuca pentru această performanță școlară și îi urez mult succes în toate proiectele de viitor. Felicit, deopotrivă, și pe mentorul ei, doamna profesoară de limbă și literatură română, Hăilă Irina”, a declarat directorul unității de învățământ, Cristina Chiriac.

 

COMMENTS