Bisericile și mănăstirile din Botoșani, verificate de pompieri înainte de Paște
24/04/2024 12:46 in STIRI

Inspectorii de prevenire și-au intensificat, în ultima perioadă, acțiunile de control și informare preventivă la lăcașurile de cult din județul Botoșani. Aceștia sunt preocupați de respectarea condițiilor de securitate la incendiu, dotarea cu mijloace de primă intervenție și starea acestora, dar și de modul de amenajare a spațiilor și a locurilor folosite pentru arderea lumânărilor în timpul slujbelor religioase.

Inspectorii de prevenire verifică perioada de garanție a stingătoarelor, poziționarea corectă a acestora și dacă personalul este pregătit și știe să le folosească. Totodată, sunt atenți la menținerea liberă a căilor de evacuare din biserică, accesul autospecialelor de stingere, utilizarea corectă a instalațiilor electrice și posibilitatea utilizării hidranților exteriori în caz de incendiu.

Preoții și personalul neclerical sunt instruiți pentru prevenirea situațiilor de urgență și acțiunea în cazul producerii acestora.

Măsurile preventive la lăcașurile de cult includ:

  • Asigurarea accesului în biserică fără supraaglomerare, prevenirea evenimentelor nedorite și evacuarea credincioșilor în condiții de siguranță în caz de urgență;
  • Menținerea ușilor de acces / evacuare deschise pe durata serviciului religios;
  • Supravegherea și poziționarea corectă a lumânărilor aprinse, ținându-le la distanță de persoane, mobilier, decoruri sau materiale combustibile și folosirea suporturilor metalice umplute cu nisip sau apă;
  • Parcarea autoturismelor în apropierea bisericilor și mănăstirilor trebuie făcută astfel încât să nu blocheze căile de acces pentru intervenția autospecialelor de pompieri sau accesul la hidranții exteriori.

În Noaptea de Înviere, vor fi operaționalizate și dislocate echipe de prevenire și echipaje de intervenție la bisericile și mănăstirile unde se așteaptă un număr mare de persoane.

 

COMMENTS