ADS
ADS
ADS
Mai multe țări interzic folosirea telefonului de către copii. Timpul petrecut cu ecranele favorizează obezitatea și depresia
07/05/2024 09:21 in STIRI

Tot mai multe state interzic sau iau în calcul interzicerea folosirii telefonului mobil de către copii. Dacă nu au împlinit trei ani, cei mici nu ar trebui să stea în fața unui ecran, iar cei care au sub 11 ani ar trebui să stea departe de telefon, spun experții francezi. Cercetările lor arată că timpul petrecut pe telefon poate favoriza obezitatea și, în același timp, crește riscul de depresie și anxietate, informează Stirileprotv.ro.

În parc, la restaurant sau pe stradă, vedem peste tot un copil cu telefon în mână. Mulți părinți încearcă însă să limiteze timpul petrecut de cel mic în fața ecranului.

Un studiu realizat de „Salvați Copiii” arată că 40% dintre părinți cred că copiii lor nu au conturi pe rețele sociale, însă 90% dintre copiii care au participat la sondaj au declarat că au. În privința timpului petrecut în fața unui ecran, 30% dintre părinți au spus că cei mici petrec o oră în fața ecranului. În realitate, copiii spun că stau între 8 și 10 ore în weekend sau în timpul școlii.

Claudia Oprescu, coordonatorul programului „Ora de net”, a comentat: „Este de remarcat că a scăzut foarte mult vârsta copiilor care petrec timp și care au conturi pe rețele sociale. Sunt copii de 5 ani care au conturi. Uneori părinții știu, alteori nu știu. Riscurile în momentul de față ar fi creșterea neatenției, a gradului de a rămâne într-o sarcină. Unul dintre adolescenții care a venit la linia de consiliere ne spunea că în online sunt cine vreau, nu mă pune nimeni la treabă, și atunci asistăm la un alt pericol al identității din mediul online care nu e concurentă cu cea din offline.”

Un raport realizat de experți francezi vorbește despre interzicerea utilizării ecranelor de către copiii cu vârsta sub trei ani și a telefoanelor mobile de către cei sub 11 ani. Experții spun că aceste dispozitive le afectează somnul și favorizează, printre altele, miopia, obezitatea, dar și depresia și anxietatea.

Pentru copiii care nu au împlinit trei ani, accesul la internet ar trebui să fie evitat. Iar între trei și șase ani, ei ar trebui să vadă doar conținut de calitate educativă, însoțit de un adult.

De asemenea, se vorbește despre interzicerea calculatoarelor și a televizoarelor în creșe și grădinițe. De curând, guvernul britanic a interzis folosirea telefoanelor mobile în școli. În ultimele luni, măsuri similare au fost introduse în Brazilia și Spania pentru a preveni „dependența digitală”.

 

COMMENTS