ADS
ADS
ADS
Decizie majoră privind contractele de muncă. Ce a stabilit cea mai înaltă instanță în legăturcă cu preavizul
21/05/2024 05:12 in STIRI

Decizie majoră privind contractele de muncă: Înalta Curte de Casație și Justiție a adus precizări importante, care nu mai pot fi contestate sau interpretate altfel, privind durata perioadei de preaviz. Înalta Curte de Casație și Justiție a fost sesizată de Avocatul Poporului în legătură cu modalitatea de calcul a termenului de preaviz, deoarece instanțele de judecată nu au avut un punct de vedere unitar în această chestiune, informează RealitateaTV.

"Termenul de preaviz începe să curgă din ziua următoare comunicării notificării de preaviz și se împlinește în ultima zi a termenului, conform dispozițiilor art. 181 alin. (1) pct. 2 și alin. (2) din Codul de procedură civilă, precum și ale art. 2.553 alin. (1) din Codul civil, nefiind aplicabile. Obligatorie, potrivit dispozițiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă," a decis Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).

"Pentru a se asigura interpretarea și aplicarea unitară a legii de către toate instanțele judecătorești, procurorul general, din oficiu sau la cererea ministrului Justiției, Colegiul de conducere al Înaltei Curți de Casație și Justiție, colegiile de conducere ale curților de apel, precum și Avocatul Poporului au îndatorirea să ceară Înaltei Curți de Casație și Justiție să se pronunțe asupra problemelor de drept care au fost soluționate diferit de instanțele judecătorești," arată instanța supremă.

Decizia ICCJ este obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial.

 

COMMENTS