ADS
ADS
ADS
A murit fostul director al unei fabrici din Botoșani. A înființat prima galerie de artă contemporantă de sticlă și porțelan din România
23/05/2024 09:37 in STIRI

Fostul director al unei fabrici din județul Botoșani s-a stins din viață. Este cel care a înființat prima galerie de artă contemporană de sticlă din România.

Mircea Moga a venit la Dorohoi alături de soția sa, Voichița, în 1978, și a dezvoltat o fabrică de sticlă și porțelan, care a devenit cunoscută nu doar la nivel național, ci și internațional. Mircea Moga a înființat, alături de Mihai Debeli, la Dorohoi, Galeria de artă contemporană de sticlă și porțelan, iar în 1987 a plecat la Cluj, unde a pus bazele Fabricii de porțelan „Iris”.

În 1990, a înființat Porcelain Manufactures, aceasta fiind prima companie privată producătoare de porțelan din România. Ulterior, a achiziționat o societate producătoare de porțelan fosfatic, Artfil Sighișoara, iar cele două firme au fuzionat în anul 2011 sub același brand, „Porcelain Manufactures Moga”. Astfel, compania a realizat exporturi de porțelan de cea mai înaltă calitate în numeroase țări, de la SUA până în Japonia.

„Mircea Moga este omul care rămâne în memoria colectivă drept directorul cel mai important din istoria contemporană a municipiului Dorohoi”, a precizat Mihai Debeli.

 

COMMENTS