ADS
ADS
ADS
Incendii în două localități din Botoșani. Pompierii chemați de urgență
23/05/2024 09:44 in STIRI

Două incendii de vegetație uscată și deșeuri menajere au avut loc în ultimele ore în județul Botoșani. Miercuri seară, pompierii au intervenit pentru stingerea a două incendii.

La Silișcani au ars peste trei tone de deșeuri menajere. Au intervenit pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Gorbănești.

La Tătărășeni au fost distruse de flăcări aproximativ cinci hectare de vegetație uscată și stuf. Pentru stingerea incendiului au acționat un echipaj de la Punctul de Lucru Darabani, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Havârna, cu două autospeciale de stingere.

Cele două incendii au fost generate de utilizarea focului deschis în spații deschise. Potrivit legislației privind protecția mediului, este interzisă arderea miriștilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărișurilor sau a vegetației ierboase. Astfel, cetățenii trebuie să respecte prevederile Ordonanței de Urgență nr. 195 din 2005 privind protecția mediului, cu modificările și completările ulterioare.

Conform acestui act normativ, proprietarii și deținătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu au obligația de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase.

Nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.

Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de locuințe, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.

Pompierii recomandă fumătorilor să nu arunce resturile de la țigară la întâmplare (de exemplu, pe geamul autoturismului) pentru că pot incendia vegetația uscată de pe marginea drumului sau copacii, iar incendiile pot ajunge la proprietăți sau, în cele mai grave situații, pot provoca și victime.

 

COMMENTS