ADS
ADS
ADS
Creştinii sărbătoresc, duminică şi luni, Rusaliile. Tradiții și obiceiuri
23/06/2024 09:58 in STIRI

Rusaliile sunt prăznuite anual la 50 de zile după sărbătoarea Sfintelor Paști și vor fi celebrate duminică și luni. Cunoscută și sub denumirea de Pogorârea Sfântului Duh, această sărbătoare este deosebit de importantă pentru toți creștinii, marcând coborârea Duhului Sfânt asupra ucenicilor lui Iisus Hristos.

Conform Noului Testament, acest eveniment s-a petrecut în ziua rusaliilor evreiești, la 50 de zile după Învierea Domnului, de unde și denumirea de Cincizecime. În Vechiul Testament, Rusaliile erau inițial o sărbătoare agricolă de bucurie a evreilor, oferindu-se pârgă din roadele pământului. Ulterior, sărbătoarea a devenit o aniversare a Legământului încheiat la 50 de zile după ieșirea din Egipt.

 

În tradiția creștină, Rusaliile sunt legate de încheierea Noului Legământ al harului și iubirii, odată cu coborârea Sfântului Duh. Aceasta marchează consacrarea solemnă a Bisericii întemeiate de Hristos. Pogorârea Sfântului Duh a înzestrat Apostolii cu puterea de a vorbi în limbi necunoscute lor anterior, permițându-le să răspândească învățăturile lui Hristos.

În ziua de Rusalii, creștinii obișnuiesc să aducă la biserică frunze de nuc sau de tei, simboluri ale limbilor de foc ce reprezintă coborârea Sfântului Duh. Acestea sunt binecuvântate și împărțite credincioșilor.

În bisericile ortodoxe, momentul când Duhul Sfânt s-a pogorât asupra Apostolilor lui Iisus este preamărit. După Pogorârea Duhului Sfânt, Apostolii s-au răspândit în toată lumea, săvârșind minuni și convingându-i pe păgâni să se apropie de credința creștină. Contemporanii Apostolilor au considerat Duhul Sfânt ca fiind o ființă supranaturală, care le-a dăruit har și puterea de a duce mai departe învățăturile lui Hristos.

După Sfânta Liturghie din ziua Pogorârii Sfântului Duh, se săvârșește vecernia Plecării genunchilor, un ritual deosebit de slujbele obișnuite. Preotul, îmbrăcat cu toate veșmintele liturgice, citește șapte rugăciuni în fața Sfintelor Uși, împărțite în trei grupe. Credincioșii îngenunchează în această zi, tradiția spunând că participanților la ritualul Plecării genunchilor li se împlinește cea mai fierbinte dorință.

Se practică, de asemenea, ritualuri pentru a îndepărta puterea Rusaliilor, cunoscute în popor ca zâne rele, iele sau împărătesele văzduhului. Tradiția spune că cei care pândesc Rusaliile și doresc să le vadă dansând vor avea mari probleme de sănătate.

În biserici, se aduc în ziua de Rusalii frunze de nuc și flori de tei. După ce sunt sfințite, aceste ofrande se împart credincioșilor, fiind considerate simboluri ale limbilor de foc pogorâte asupra apostolilor. Este bine ca ramurile verzi cu frunze de nuc și flori de tei să împodobească ferestrele casei și icoanele, având puteri protectoare împotriva ielelor și a pagubei.

În zilele de Rusalii, nu este recomandat să se meargă la câmp pentru a evita a fi prins de iele. De asemenea, nu este bine să te cerți cu alții, deoarece se crede că vei fi „luat de iele”.

În credința populară, Rusaliile sunt considerate zâne capricioase și răzbunătoare, care dansează în văzduh sau pe pământ în timpul nopții, așezate în cerc. Dacă cineva calcă pe locul unde au dansat Rusaliile, acel loc rămâne ars, iar persoana respectivă se îmbolnăvește și nu mai poate merge, fiindcă „a fost luat de Rusalii”.

COMMENTS