ADS
ADS
ADS
Evaluarea Națională 2024 a început. Elevii claselor a VIII-a susțin proba la limba și literatura română
25/06/2024 09:18 in STIRI

A început proba scrisă la Limba și literatura română pentru Evaluarea Națională 2024. Elevii au la dispoziție două ore pentru a rezolva subiectele primite. Conform calendarului oficial publicat în Monitorul Oficial, Evaluarea Națională se va desfășura în perioada 25-28 iunie 2024. Prima probă, cea la Limba și literatura română, se desfășoară marți, 25 iunie. Proba la Matematică va avea loc joi, 27 iunie, iar ultima probă, cea la Limba maternă, este programată pentru vineri, 28 iunie, informează StirileProtv.

Elevii au la dispoziție două ore pentru fiecare probă. Accesul în sălile de examen este permis între orele 8:00 și 8:30, iar probele încep la ora 9:00. Rezultatele inițiale, înainte de contestații, vor fi afișate pe 3 iulie 2024, până la ora 14:00. Contestațiile pot fi depuse pe 3 iulie între orele 16:00 și 19:00, și pe 4 iulie între orele 8:00 și 12:00. Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor, vor fi afișate pe 9 iulie 2024.

Evaluarea Națională din 2024 reprezintă un moment crucial pentru elevii de clasa a VIII-a din România, esențial pentru admiterea în liceu și evaluarea cunoștințelor acumulate în gimnaziu. Proba de Limba și literatura română începe la ora 09:00 și durează două ore. Conform regulamentului, elevii trebuie să fie prezenți în sălile de examen la ora 08:30. Subiectele sunt distribuite la ora 09:00, iar elevii au 120 de minute pentru a le rezolva. Subiectele vor fi publicate pe site-ul Ministerului Educației, edu.ro, după încheierea probei.

Regulile de desfășurare a examenului sunt stricte pentru a asigura corectitudinea și integritatea. Elevii trebuie să fie prezenți în sala de examen la ora 08:30, iar subiectele sunt distribuite la ora 09:00. Aceștia au 120 de minute pentru a rezolva subiectele, dar pot preda lucrările după cel puțin o oră de la începerea examenului. Sălile de examen sunt dotate cu sisteme de supraveghere audio-video pentru a preveni frauda. Comunicarea între elevi, copierea sau transmiterea de materiale sunt strict interzise. Elevii nu au voie să schimbe lucrări, ciorne, notițe sau alte materiale între ei.

Pentru rezolvarea subiectelor, elevii pot folosi doar stilou cu cerneală albastră sau pix cu pastă albastră. Orice abatere de la aceste reguli va duce la eliminarea din examen, indiferent de circumstanțe sau dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.

Programa pentru proba de Limba și literatura română la Evaluarea Națională 2024 evaluează o gamă largă de competențe, cum ar fi capacitatea de a identifica informații din texte literare și nonliterare, înțelegerea ideilor principale și secundare, precum și recunoașterea diferitelor tipuri de texte (epic, liric, dramatic). În plus, se pune accent pe competențele gramaticale ale elevilor, cum ar fi recunoașterea enunțurilor, identificarea propozițiilor și părților de vorbire.

Subiectele sunt structurate în două mari secțiuni. Subiectul I constă în itemi obiectivi și semiobiectivi de tip întrebare structurată, evaluând competențele de lectură și competențele interculturale. Se pune accent pe înțelegerea și interpretarea textelor, precum și pe competențele lingvistice, gramaticale, ortografice și de punctuație. Subiectul al II-lea este un eseu structurat, evaluând abilitățile de scriere ale elevilor prin redactarea unui eseu despre un text literar sau o compunere creativă.

Ministerul Educației a publicat modele de subiecte pentru a ajuta elevii să se pregătească pentru examen. Aceste modele sunt disponibile pe site-ul oficial al ministerului și sunt utile pentru familiarizarea elevilor cu structura și tipologia subiectelor din cadrul examenului.

COMMENTS