Parlamentul României a adoptat miercuri, 5 iunie, Legea „România fără violență”, un pachet legislativ menit să înăsprească sancțiunile pentru faptele de violență și să îmbunătățească protecția victimelor. Printre cele mai importante modificări aduse de lege se numără dublarea pedepselor minime pentru infracțiunea de „lovire și alte violențe” și înăsprirea sancțiunilor pentru încălcarea ordinelor de protecție.
Actul normativ, inițiat în octombrie 2024 de senatorul Alexandru Nazare, împreună cu Mihail Veștea, Vlad Pufu, Raluca Ioan și alți senatori PNL, modifică și completează mai multe legi, cu scopul de a combate mai eficient violența în familie, pe stradă și în școli.
„Toleranţa noastră faţă de orice formă de violenţă trebuie să fie zero. De la această premisă am pornit când am elaborat și depus în Parlament Legea ‘România fără violență’, fiind intrigat de faptul că violența părea să fie un fenomen cu care societatea se obișnuiește”, a declarat Alexandru Nazare, președintele ONG-ului Paneuropa România, citat într-un comunicat.
Noua lege prevede și majorarea cuantumului amenzii penale, care va varia între 60 și 600 lei/zi de amendă. În plus, cadrul legal privind ordinul de protecție este consolidat, prin sancțiuni sporite pentru persoanele care încalcă măsurile impuse prin aceste ordine, în special dacă au antecedente.
Potrivit unui studiu Eurostat, România ocupă locul 4 în Uniunea Europeană în ceea ce privește amploarea fenomenului violenței. La nivel european, 31% dintre femei au fost victime ale violenței fizice sau sexuale, iar în rândul celor cu vârste între 18 și 29 de ani, procentul urcă la 35%.
„Sunt foarte bucuros de această reușită legislativă și sper ca și alte proiecte depuse în 2024, cum ar fi ‘România fără clanuri interlope și fără traficanți’, să fie adoptate cât mai curând”, a adăugat Nazare.
La nivel global, statisticile rămân alarmante: în 2023, în fiecare zi, 140 de femei și fete au fost ucise, majoritatea de parteneri sau membri ai familiei.
Noua lege intră în vigoare după promulgare și publicarea în Monitorul Oficial și reprezintă un pas important în lupta autorităților române împotriva violenței de orice fel.