Marți, 24 iunie 2025, zi în care sunt sărbătorite Sânzienele, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, dar și Ziua Universală a Iei, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (C.J.C.P.C.T.) Botoșani organizează o serie de evenimente culturale menite să pună în valoare tradițiile, portul popular și patrimoniul imaterial local și național.
Manifestările vor debuta la ora 9:00, la sediul instituției, cu vernisajul expoziției de artă vizuală și lansarea albumelor „Chipuri și locuri” și „Desene, schițe, crochiuri”, ce cuprind lucrări semnate de pictorul Gheorghe Poenaru (1926–1991), originar din satul Cotârgaci, comuna Roma, județul Botoșani.
De la ora 10:00, sala de conferințe a Hotelului Belvedere va găzdui Simpozionul Național „Tradiții și contemporaneitate. Elemente de patrimoniu cultural imaterial – între tradiție și modernitate”, în cadrul căruia va fi lansată cartea „Ratoșele din Moldova – File de monografie”, semnată de etnografa Angela Paveliuc-Olariu.
În cadrul simpozionului vor susține comunicări cadre universitare, cercetători și specialiști recunoscuți din domeniul culturii tradiționale, etnografiei și patrimoniului imaterial. Printre aceștia se numără Elise Stan, Angela Paveliuc-Olariu, Delia Suiogan, Ioana Repciuc, Elena Iagăr, Adina Hulubaș, Petre Șușu, Florin-Vasile Pop și Mihai Hrincescu. Totodată, o secțiune online va reuni cercetători doctoranzi și cadre universitare din Cluj-Napoca și Craiova, cu teme ce vizează transmiterea patrimoniului, simbolistica ritualurilor sau reinterpretarea tradițiilor în context contemporan.
Seara culturală va continua, începând cu ora 17:00, în cadrul evenimentului „Ograda cu ii și sânziene”, desfășurat la Complexul Muzeal Botoșani (str. Doboșari nr. 65). Publicul va putea urmări momente artistice susținute de rapsozii populari Nicolae Amarandei, Neculai Florea și Valentin Balașanu, dar și de Ansamblul Folcloric „Floare albastră” din Joldești–Vorona, coordonat de profesorul Mitică Mihalache și coregraful Anton Axinte.
Evenimentul se va încheia cu un recital de excepție oferit de grupul „Trei parale”, cunoscut pentru cercetarea și interpretarea profesionistă a muzicilor tradiționale vechi, adesea uitate sau modificate de-a lungul timpului.
Intrarea este liberă la toate activitățile din program. „Ne-am bucura să fiți alături de noi în ziua de 24 iunie. Toate intrările sunt gratuite, însă ne-am bucura să purtați o cămașă autentică!”, au transmis organizatorii.