Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis, în ședința de joi, 20 iunie 2025, să nu mai prelungească plafonarea prețurilor pentru polițele RCA după data de 30 iunie. Decizia marchează revenirea la un sistem de tarifare liberă, după mai bine de un an în care tarifele au fost limitate administrativ. Informația a fost confirmată de Sorin Mititelu, vicepreședinte ASF și coordonator al sectorului Asigurări-Reasigurări, notează EVZ.ro.
„Am concluzionat că nu mai sunt înregistrate acele situații care conduceau la un dezechilibru în piața RCA”, a declarat Mititelu, explicând că nu mai există riscuri sistemice care să justifice menținerea intervenției statului în stabilirea prețurilor.
Ce urmează pentru prețurile RCA?
Potrivit oficialului ASF, este de așteptat ca, odată cu reliberalizarea pieței, companiile să actualizeze tarifele, dar nu în mod spectaculos.
„Putem anticipa o evoluție diferențiată a tarifelor de la o societate la alta și de la un segment la altul, dar nu estimăm creșteri mari sau salturi bruște ale prețurilor. În unele cazuri ar putea fi chiar și scăderi”, a precizat Mititelu.
Totuși, el a admis că în anumite situații, cum ar fi pentru mașinile cu istoric ridicat de daune sau pentru șoferii tineri, ar putea exista creșteri modice de preț.
Piața RCA, stabilizată
Reprezentantul ASF a explicat că plafonarea tarifelor și mecanismul de control introdus anul trecut și-au atins scopul: stabilizarea pieței. În acest interval, societățile de asigurări și-au îmbunătățit performanțele financiare, iar gradul de acoperire cu RCA în rândul șoferilor a crescut.
„Piața RCA funcționează acum în parametri normali, fără dezechilibre majore care să pună în pericol consumatorii sau companiile de asigurări”, a afirmat Mititelu.
Ce trebuie să știe consumatorii?
Românii care își vor înnoi polițele RCA după 1 iulie trebuie să se aștepte la prețuri diferite, în funcție de profilul de risc și de strategia fiecărei companii. Recomandarea specialiștilor este ca șoferii să compare ofertele disponibile pe piață și să nu achiziționeze automat cea mai ieftină poliță, ci să ia în considerare și istoricul și seriozitatea asiguratorului.
„Nu vom mai avea situații ca în urmă cu patru-cinci ani, când piața era afectată de colapsuri și falimente. Avem o piață mai matură, mai echilibrată, în care companiile se concurează corect și transparent”, a concluzionat Sorin Mititelu.