Discuțiile tensionate dintre președintele României, Nicușor Dan, și premierul desemnat Ilie Bolojan pe tema majorării Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) s-au încheiat cu un compromis, după ce această divergență a întârziat nominalizarea viitorului prim-ministru cu 24 de ore.
Potrivit unor surse citate de Digi24, șeful statului a refuzat categoric creșterea TVA de la 19% la 21%, considerând că o astfel de măsură ar încălca promisiunile făcute în campania electorală. De cealaltă parte, Ilie Bolojan, liderul liberal susținut pentru funcția de prim-ministru, a insistat asupra includerii acestei măsuri în pachetul de reformă fiscală necesar pentru redresarea bugetului de stat.
În cele din urmă, cei doi oficiali au ajuns la un acord temporar. TVA standard rămâne, pentru moment, la nivelul actual de 19%, însă începând cu 1 august 2025 vor fi majorate cotele reduse de TVA – de 5% și 9% – aplicabile în prezent unor produse și servicii precum evenimente culturale, cărți, muzee sau lemne de foc. Medicamentele și alimentele vor fi exceptate de la această modificare.
Sursele citate susțin că situația va fi reevaluată în luna octombrie, în funcție de efectele măsurilor fiscale aplicate. Dacă acestea nu vor genera suficiente venituri la bugetul de stat, Guvernul ar putea decide majorarea cotei standard de TVA la 21%, începând cu 1 ianuarie 2026.
Această etapizare a reformei fiscale ar urma să fie asumată în protocolul de guvernare al noii coaliții.
Pe lângă discuțiile privind TVA, viitorul executiv pregătește și alte măsuri fiscale, inclusiv creșterea accizelor la tutun, modificarea regimului de impozitare în domeniul jocurilor de noroc și reducerea cheltuielilor din instituțiile publice. Deocamdată, nu au fost anunțate formele finale ale acestor măsuri.
România a încheiat anul trecut cu un deficit bugetar de 9,3% din PIB, cel mai ridicat din Uniunea Europeană. Conform angajamentelor asumate, Guvernul ar trebui să reducă acest deficit cu cel puțin două puncte procentuale în cursul anului 2025.