Asigurații pot ridica medicamentele din farmaciile partenere CNAS fără a mai prezenta o rețetă tipărită sau în format electronic, anunță Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Potrivit unui comunicat oficial, măsura se aplică în cazul prescripțiilor electronice emise online de către medicii curanți, pentru medicamente compensate sau gratuite.
„Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) informează asigurații că pot ridica medicamentele de la farmacie fără să fie necesar să prezinte un exemplar al prescripției imprimat pe hârtie sau în format electronic, atunci când medicii curanți le prescriu medicamente cu și fără contribuție personală (compensate), utilizând rețeta electronică on-line”, a transmis instituția.
Medicamentele pot fi eliberate prin intermediul Sistemului Informatic al Prescripției Electronice (SIPE), pe baza cardului național de sănătate sau a documentului înlocuitor prezentat de pacient.
CNAS precizează că această procedură este valabilă doar în farmaciile aflate în contract cu casele de asigurări de sănătate. Astfel, beneficiarii sunt sfătuiți să verifice în prealabil dacă farmacia la care se prezintă colaborează cu sistemul public.
„CNAS a luat măsuri de reinformare a farmaciilor și a medicilor prescriptori despre prevederile Contractului-cadru și ale normelor metodologice de aplicare a acestuia referitoare la procedura de prescriere și de eliberare a medicamentelor cu și fără contribuție personală (compensate)”, mai precizează reprezentanții instituției.
Deși această reglementare este în vigoare încă din 2023, CNAS recunoaște că ea nu este suficient de cunoscută în rândul medicilor și pacienților. Măsura face parte dintr-o strategie mai amplă a Casei de Asigurări, ce vizează digitalizarea completă a actului medical și eliminarea formularelor pe hârtie, în cadrul obiectivului „zero hârtie”.
„Această măsură vine în sprijinul pacienților, simplifică procesul de eliberare a medicamentelor, reduce birocrația și consumul de hârtie, oferind totodată medicului timp suplimentar pentru activitatea medicală propriu-zisă”, transmite CNAS.