Primarul comunei Drăgușeni, județul Botoșani, Eugen Nechita, a fost pus sub control judiciar de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava, fiind acuzat de luare de mită în formă continuată. Măsura a fost dispusă pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 26 iunie 2025.
Potrivit anchetatorilor, în perioada octombrie 2024 – februarie 2025, edilul ar fi pretins, în mai multe rânduri, suma totală de 200.000 de lei de la administratorul unei societăți comerciale. Banii ar fi fost ceruți cu titlu de mită, în schimbul efectuării plăților aferente unui contract de modernizare a unor drumuri din comună, aflat în derulare. Din această sumă, Eugen Nechita ar fi primit efectiv 90.000 de lei, în trei tranșe.
Procurorii au dispus începerea acțiunii penale pentru două acte materiale de luare de mită și au stabilit ca primarul să respecte mai multe obligații pe durata controlului judiciar, printre care interdicția de a lua legătura cu martorii și de a exercita funcția publică.
Ancheta este în curs, iar DNA continuă cercetările pentru documentarea completă a faptelor.
„Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Nechita Eugen trebuie să respecte o serie de obligaţii între care: să se prezinte ori de câte ori este chemat la organul de urmărire penală, să nu depăşească limita teritorială a judeţului Botoşani fără acordul procurorilor D.N.A., să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de controlul judiciar, să nu se deplaseze în sediul primăriei comunei Drăguşeni, jud. Botoşani şi să nu să nu desfăşoare/ exercite funcţia în exercitarea căreia a săvârşit fapta, respectiv cea de primaral comunei Drăguşeni, jud. Botoşani. Inculpatului i s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. Inculpatului Nechita Eugen i s-a adus la cunoştinţa calitatea procesuală şi acuzaţiile penale, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, transmit procurorii.