Ministerul Afacerilor Interne propune sancțiuni penale dure pentru militarii și polițiștii activi sau în rezervă care aleg să lucreze ca mercenari în teatrele de operații din afara țării, fără un mandat oficial al statului român. Inițiativa legislativă este inclusă într-un proiect de ordonanță de urgență care a fost prezentat public, vineri, de reprezentanții ministerului, informează StirileProTV.
Potrivit proiectului, orice implicare a personalului din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională în conflicte armate externe, în afara cadrului legal, va fi incriminată penal, fără nicio excepție — nici măcar pentru cei aflați în rezervă sau în concediu temporar.
„Personalul din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională are o pregătire profesională care, folosită într-un mediu de conflict fără supraveghere, poate crea o vulnerabilitate statului român. Pot aduce un prejudiciu de imagine țării noastre și pot chiar duce la conflicte diplomatice”, a declarat chestorul Ramona Dabija, purtătorul de cuvânt al MAI.
Proiectul a fost inițiat în contextul scandalului internațional declanșat de implicarea a sute de foști sau actuali angajați ai Ministerului Apărării și ai Ministerului de Interne în conflictele armate din Republica Democratică Congo. Aceștia au fost angajați, sub acoperirea unor contracte de instruire militară, de firme private conduse de fostul militar român Horațiu Potra. Mulți dintre aceștia au fost implicați în lupte cu rebelii Mișcării M23.
Conform unei anchete recente a Ministerului Apărării, transmisă Parchetului Militar, șapte militari activi au participat la misiuni în Congo, în timp ce în țară erau în concediu de creștere a copilului. De asemenea, alți 466 de rezerviști au semnat contracte cu firme private și au fost activi în regiunea africană.
Sindicatele din poliție și unele organizații ale militarilor rezerviști au criticat dur proiectul, acuzând MAI că încalcă dreptul constituțional la muncă. Cu toate acestea, inițiatorii ordonanței susțin că măsura este esențială pentru protejarea intereselor de securitate ale statului român și pentru evitarea unor noi crize de imagine sau riscuri diplomatice.