Anunț pentru toți cei care stau la blocuri! Măsura care trebuie luată până în 2027
28/09/2022 13:58 in STIRI

În cazul în care viața la bloc nu era destul de stresantă oricum, un nou proiect de ordonanță pune o presiune suplimentară pe românii care locuiesc în apartamente. Din 2023, o nouă investiție este obligatorie.

Începând cu sfârșitul acestui an și până în 2027, toate contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică din blocuri trebuie să permită citirea de la distanță a valorilor înregistrate, după cum se menționează într-un nou proiect de ordonanță care, la momentul de față, se află la avizarea Consiliului Economic și Social.

Pentru atingerea acestui scop, începând cu 2023, nu se vor mai putea instala decât contoare și repartitoare de căldură ce respectă regula de mai sus legată de citirea de la distanță. Mai important decât atât este însă că toate dispozitivele deja instalate care nu se încadrează în această prevedere trebuie înlocuite. În varianta inițială, acest proiect a apărut acum aproape doi ani ca lege, dar a fost transformat în proiect de ordonanță de urgență, o particularitate care trădează faptul că autoritățile vor s-o adopte cât mai repede.

Ce spune legea, ce-i așteaptă pe românii care stau la bloc

„În măsura în care este posibil din punct de vedere tehnic, rezonabil din punct de vedere financiar şi proporţional în raport cu economiile de energie potenţiale, consumatorii finali de gaze naturale, încălzire centralizată, răcire centralizată şi apă caldă menajeră sunt dotaţi cu contoare individuale la preţuri competitive, la care vor avea acces digitalizat, care reflectă exact consumul real de energie al consumatorilor finali şi care furnizează informaţii despre nivelul și profilul de consum, despre timpul efectiv de utilizare”, se menționează în proiectul pentru viitoarea ordonanță.

Aceeași ordonanță mai vine însă cu alte câteva mențiuni importante sau obligații pentru locatarii de blocuri. În imobilele de tip condominiu și în clădirile mixte racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire, este obligatorie montarea contoarelor individuale până la 31 decembrie 2022 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire ori răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit.

În orice caz, până la începutul lui 2027, toți locatarii de la bloc trebuie să aibă contoare și repartitoare de costuri pentru energia termică ce oferă posibilitate citirii de la distanță.

Sursa:playtech.ro

 

 

COMMENTS