ADS
ADS
ADS
Guvernul a decis! Nu va mai fi nevoie de autorizație de construcție pentru aceste lucrări și locuințe
24/04/2023 14:47 in STIRI

Anumite lucrări și construcții nu vor mai avea nevoie de autorizație, ca până acum, potrivit Ministerului Dezvoltării. În mediul rural, se vor putea construi, doar cu notificarea primăriei, locuințe unifamiliale pentru folosința proprie, cu parter, fără subsol, de 150 mp, pe bază de proiecte proprii, întocmite de specialiști sau proiecte tip puse la dispoziție de autoritățile locale.

De asemenea, cu notificarea primăriei și fără autorizație de construcție, se vor putea închide balcoanele în blocuri, se vor putea construi garaje, terase acoperite, pergole sau bucătării de vară.

Guvernul a aprobat, miercuri, proiectul de Lege privind Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor, act normativ care permite emiterea de autorizații de construcție mult mai repede și cu mai puțină birocrație, anunţă Ministerul Dezvoltării, potrivit antena3.ro. Astfel, termenul de emitere, care, astăzi, în practică, poate ajunge și la un an, va fi redus la 65 zile, subliniază ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

“Este cel mai important act normativ în construcții din ultimii 20 de ani, care eficientizează și simplifică procesele de avizare, autorizare și monitorizare în domeniile urbanismului, amenajării teritoriului și construcțiilor. Este o lege extrem de așteptată de domeniile de specialitate, și nu numai, care codifică 17 acte normative diferite în vigoare.”, a declarat ministrul.

Proiectul de lege, care va merge în Parlament, modifică și pune la un loc 17 acte normative mai vechi și își propune să simplifice procedura de aprobare a noilor construcții.

„După comunicarea autorizației de construire, dar înainte de începerea lucrărilor, beneficiarul are obligația, pe propria cheltuială, să noteze în cartea funciară a imobilului, precum și într-un ziar de largă răspândire informațiile prevăzute la alin. (231) lit. a) și b), precum și să amplaseze în șantier, la loc vizibil, panoul de identificare a investiției. (234) Conținutul autorizației de construire se consideră adus la cunoștința organismelor sociale interesate la data ultimei  operațiuni de publicitate, mai precis la data finalizării operațiunilor de publicitate de către autoritatea publică în conformitate cu prevederile alin. (232), la data încheierii prin care s-a dispus notarea în cartea funciară, la data publicării informațiilor menționate într-un ziar de largă răspândire sau la data afișării panoului de identificare a investiției, în conformitate cu prevederile alin. (233)”, se arată în proiect.

 

COMMENTS