ADS
ADS
ADS
Ziua și protestul la DSP Botoșani. Angajații au ieșit din nou în fața instituției
21/11/2023 13:24 in STIRI

Angajații Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoșani nu renunță la proteste și au început săptămâna cu o nouă manifestare în fața instituției, exprimându-și nemulțumirea față de nivelul salariilor. După ce au întrerupt programul luni pentru a protesta, au continuat marți cu aceeași formă de revoltă. Oamenii se plâng că în prezent nivelul salariilor din Direcțiile de Sănătate Publică este sub media salariului brut pe economie.

Mesajele protestatarilor includ: „Protestăm împotriva inechității salariale”, „Fără discriminări în categorii de personal”, „Vrem salarii decente”.

De la anul 2018 nu au mai fost acordate majorări salariale, nici în contextul inflației, ceea ce a condus la scăderea puterii de cumpărare cu 24,95% și, implicit, a calității vieții.

Protestatarii mai afirmă că adoptarea Legii privind aprobarea OG nr. 21/2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății a permis personalului din Casele de Asigurări de Sănătate județene să beneficieze de salariu și celelalte drepturi la nivelul maxim în plată aferent funcțiilor din aparatul de lucru al Guvernului, creând astfel discrepanțe semnificative între nivelurile salariale din Direcțiile de Sănătate Publică și cele din Casele de Asigurări de Sănătate.

Prin acest tratament salarial diferențiat se încalcă principiul egalității în drepturi și principiul echității, iar angajații direcțiilor de sănătate publică sunt discriminați, fără motive obiective, cu toate că egalitatea de tratament este în general garantată de Constituție.

Salariații din DSP solicită creșterea salariilor la un nivel decent atât pentru funcționarii publici, cât și pentru personalul contractual – toți de specialitate, dar cu alte inechități interne de salarizare. Protestele vor continua pe termen nelimitat, până la soluționarea revendicărilor.

 

COMMENTS