Premierul Ilie Bolojan a lansat, joi seară, un mesaj ferm cu privire la problemele acute din sistemul de educație din România. Șeful Executivului a declarat că majorarea normei didactice la profesori este o măsură necesară pentru reducerea costurilor uriașe și creșterea eficienței, subliniind că „nu este o tragedie să predai 20 de ore pe săptămână”, notează RomâniaTV.
„Un profesor lucrează, în medie, 40 de ore pe săptămână. România a reușit să reducă norma didactică la nivelul cel mai mic din Europa, la doar 16 ore. Am micșorat numărul de elevi din fiecare clasă, dar calitatea învățământului n-a crescut”, a afirmat premierul, care a susținut public propunerea creșterii normei la 20 de ore.
În opinia lui Ilie Bolojan, situația actuală a devenit nesustenabilă și „scumpă”, cu peste 30.000 de posturi ocupate prin plata cu ora, în condițiile în care aceste ore suplimentare erau plătite dublu: „În situația de față, nu ne putem permite să continuăm așa. Creșterea normei didactice va reduce aceste plăți.”
Oficialul a criticat dur și modul de acordare a burselor de merit, considerând că discrepanțele între notele din timpul anului și rezultatele la examenele naționale ar fi „o formă de fraudă morală”. „Am ajuns la burse de un miliard de euro. La clasă avem medii de 9,50, dar când vine bacalaureatul vedem că realitatea este cu totul alta, se iau note de 5 sau 6”, a punctat Bolojan.
Premierul a pledat pentru reguli clare și aplicate uniform în educație, menite să restabilească încrederea și echitatea: „Dacă vrem comportamente corecte, trebuie să stabilim reguli bune, care se aplică tuturor.”
Totodată, șeful Guvernului a vorbit despre contextul fiscal care a dus la creșterea TVA și măsurile de austeritate adoptate:
„La instalarea Guvernului, președintele mi-a solicitat să facem tot ce e posibil să nu creștem taxele. Problema este că între această dorință și realitatea negocierilor cu piețele și situația bugetară a fost o diferență destul de mare. Era singura soluție prin care puteam să obținem venituri rapid.”
Ilie Bolojan a mai afirmat că România a acumulat restanțe importante în combaterea evaziunii fiscale, arătând cu degetul spre protecția de care s-ar bucura unele firme care intră repetitiv în insolvență: „Evaziunea în stil mare nu se face fără protecție din sistemele care ar trebui să o combată. Dacă ai administrat o societate prost, poate și tu ar trebui să fii într-o situație similară, dar dacă în mod premeditat o introduci în faliment și prosperi, asta nu mai este economie de piață, ci o activitate programată.”
Premierul a avertizat că „avem mult de lucrat” și că reglementările fiscale nu pot fi schimbate de pe o zi pe alta, însă măsurile anunțate – inclusiv creșterea TVA la 21% – sunt inevitabile pentru evitarea incapacității de plată.