Cât de mari sunt pedepsele pentru cei care nu respectă măsurile anti-Covid. Se poate ajunge şi la închisoare
27/10/2020 09:55 in STIRI

Românii testați pozitiv la COVID dar asimptomatici vor putea sta acasă, în izolare, timp 14 zile, fără a mai fi internați în prealabil într-un spital timp de 48 de ore. Este anunțul făcut miercuri de ministrul Sănătății, care precizează că un rol important îl vor juca medicii de familie.

Măsura, aplicată de multă vreme în alte țări europene, este implementată și la noi în condițiile în care în localitățile cu incidență mare de cazuri, autoritățile nu mai fac față. Anchetele epidemiologice se fac greu, la fel și controlul la cei carantinați acasă. Mai grav este că a crescut numărul celor care încalcă legea și ies din izolare, deși sunt pozitivi. DSP și Poliția află tardiv și le fac dosare penale.

Românii pot fi testați la cerere din mai multe motive. Au nevoie de test pentru că pleaca din țară ori angajatorul a cerut testarea. Sunt și români care doresc să știe dacă s-au infectat după ce au intrat în contact cu persoane bolnave.

În prezent, dacă rezultatul e pozitiv, laboratorul anunță imediat Direcția de Sănătate Publică, iar pacientul ar trebui să își sune medicul de familie și să ajungă rapid la spitalul suport COVID, pentru o evaluare. Dacă medicii de acolo stabilesc că poate merge acasă, trebuie să rămână izolat 14 zile la domiciliu sau în alt loc indicat autorităților. Conform legii, DSP ar trebui să îl contacteze în cel mult 48 de ore de la rezultatul pozitiv, să înceapă o anchetă epidemiologică și să îi comunice că dacă nu rămâne izolat riscă un dosar penal și o condamnare de la 6 luni la 3 ani sau amendă.

Mai mult, dacă ar rezulta decesul unei persoane, pedeapsa poate ajunge și la 12 ani. Ministrul Sănătății a anunțat că legea se va schimba.

 

 

COMMENTS