Bătăi și umilințe îndurate de o femeie din Botoșani, de la soțul său, aproape 29 de ani. „Mi-a rupt hainele în fața copiilor mei și m-a scos goală afară”
23/01/2021 23:28 in STIRI

O femeie de 58 de ani, din județul Botoșani, ar putea scrie o carte despre viața sa. Botoșăneanca, a cărei identitate o vom proteja, ne-a dezvăluit calvarul prin care a trecut timp de 29 de ani alături de primul său soț. Aceasta ne-a povestit că bătăile și umilințele la care o supunea bărbatul erau la ordinea zilei și au început încă din primii ani de căsătorie. Imediat după nuntă, acesta i-a făcut trei copii, unul după altul, dar aceștia au fost ca o binecuvântare pentru botoșăneancă. Nu și pentru tată, spune femeia, deoarece acesta era violent și cu ei.Trăiau în locuința părinților lui, iar soacra deseori le făcea viață grea.

"Am trăit 19 ani cu soacra în casă. În tot acest timp au venit pe lume copiii mei. Eu la 23 de ani aveam deja toți 3 copiii mei, pentru că el era cu 10 ani mai mare decât mine și aproape obligată am fost a avea acești copii”, povestește femeia.

„Mereu venea beat și mă bătea de fiecare dată”

Venirea pe lume a copiilor nu i-a mângâiat sufletul bărbatului, ci dimpotrivă. Femeia spune că a încasat bătăi zdravene de față cu cei mici și uneori pentru că nu suporta zarva făcută de aceștia, bărbatul își îndrepta furia asupra lor și a început să îi bată de mici.

"Da pe mine mă bătea pentru că eu, în mintea lui, proveneam dintr-o familie mai săracă și eram obligată să suport tot ceea ce venea. Știa foarte bine că eu nu puteam să mă refugiez la mama, că nu aveam loc să stau și când el se întorcea de la muncă (lucra ca tractorist ) aproape mereu venea beat și mă bătea de fiecare dată”, povestește cu năduf femeia.

Nu mai suporta bătăile și de multe ori a mers la Poliție, dar, spune ea, aceștia doar îl amendau pe bărbat, iar la un moment dat acesta nu mai lucra, iar ea era nevoită să îi achite amenzile. Cruzimea cu care o lovea și umilințele la care o spunea individul erau de neimaginat. 

„Mi-a rupt hainele de pe mine și m-a dat afară din casă așa dezbrăcată” 

"O dată, a vrut să fac dragoste cu el și eu nu am vrut și în fața copiilor mei mi-a rupt toate hainele de pe mine și m-a dat afară din casă așa dezbrăcată și, la rugămintea copiilor mei, după un timp, m-a lăsat să intru în casă”, spune femeia.

Acest calvar a durat până în 2009. Atunci a luat ultima bătaie. A plecat în Italia, unde a început să muncească pentru a întreține familia. Între timp, după ce bărbatul fusese de mai multe ori la dezalcoolizare, femeia a aflat că acesta avea schizofrenie. 

"Am încercat să plec, să văd, poate, poate sa-mi duc familia mea mai departe, dar când am venit acasa al doilea an a vrut să mă taie cu cuțitul, m-a închis în cealaltă cameră, că avea totul pregătit. Doar ce am văzut 5 cuțite pe masă și mi-a spus: tu de aici nu mai ieși. Atunci numai cu puterea lui Bunul Dumnezeu am scăpat și dacă am văzut așa, în 2013, am făcut divorțul și cu mult, mult greu m-am eliberat de calvarul vieții mele”, spune femeia, care între timp și-a luat și copiii alături de ea în Italia.

„Am suferit 29 de ani de suferință cumplită” 

Coșmarul prin care a trecut botoșăneanca o determină să le îndrume pe femeile care trec prin ce a trăit ea să nu stea într-un asemenea calvar, ci să ceară ajutor sau să își ia viața în propriile mâini, să lupte pentru a fi libere, să nu accepte bătăile și umilința.

„Am suferit 29 de ani de suferință cumplită. La noi femeia trebuie să fie protejată de lege, prin lege, cum sunt în țările europene din care și noi facem parte”, spune botoșăneanca.

Tot ea povestește că după divorț viața sa s-a schimbat radical. A avut parte de liniștea pe care și-o dorea, a muncit și a reușit să își cumpere o locuință în Botoșani, ca să aibă unde veni când îi e dor de țara sa. Anul trecut s-a căsătorit cu un bărbat italian, care o respectă și o protejează.

"M-a făcut să mă simt renăscută. Este diferență ca de la cer la pământ. Acum sunt…. fericită e puțin spus, super fericită. Dumnezeu să îmi dea zile să trăiesc”, mărturisește femeia.

Numai în anul 2020, violenţa în familie a atins cote înfiorătoare la Botoşani. Conform statisticilor Inspectoratului Judeţean de Poliţie au fost înregistrate peste 1.000 de infracţiuni de violenţă în familie, din care patru de omor, trei tentative de omor, iar restul de loviri sau alte violenţe.

COMMENTS